# Natural Number Word Problems

### Solutions

1 Given the numbers 5, 7 and 9, form all possible numbers of three different figures, arrange them from low to high and add them.

2 The quotient of an exact division is 504, and the divisor 605. What is the dividend?

3 The quotient division is 21, the divisor, 15, and the dividend, 321. What is the remainder?

4 Peter bought a farm for \$643,750 and after selling it he made a profit of \$75,250. How much did he sell it for?

5 With the money that I have now and \$247 more, I could pay a debt of \$525 and I would still have \$37. How much money I have?

6 We want buy 1,600 Kg of sardines at a rate of 4 \$ per Kg. If postage cost \$400 and I want to earn \$1,200 from the sale, how much should each kilogram of sardines be sold for?

7 How many years are in 6,205 days? Consider that a year has 365 days.

8 Peter wants to buy a car. The store will offer two models: a two-door and a four-door. In both models the available colors are: white, blue, red, gray and green. Calculate the number of possible selections that Peter has.

9 A pool contains 45,000 litres of water. How long does it take to be filled by a hose that can distribute 15 litres per minute?

10 An airport has a plane landing every 10 minutes. How many planes land in one day?

11 In a residential complex there are 4,500 inhabitants, and there is a tree for every 90 inhabitants. How many trees are there in the complex? How many trees will have to be planted to have a tree for every 12 people?

## 1

Given the numbers 5, 7 and 9, form all possible numbers of three different figures, arrange them from low to high and add them.

579 + 597 + 759 + 795 + 957 + 975 = 4662

The quotient of an exact division is 504, and the divisor 605. What is the dividend?

504 · 605 = 304,920

## 3

The quotient division is 21, the divisor, 15, and the dividend, 321. What is the remainder?

321 − 21 · 15 = 321 − 315 = 6

## 4

Peter bought a farm for \$643,750 and after selling it he made a profit of \$75,250. How much did he sell it for?

\$643,750 + \$75,250 = \$719,000

## 5

With the money that I have now and \$247 more, I could pay a debt of \$525 and I would still have \$37. How much money I have?

525 + 37 = 562;

562 − 247 =\$315

## 6

We want buy 1,600 Kg of sardines at a rate of 4 \$ per Kg. If postage cost \$400 and I want to earn \$1,200 from the sale, how much should each kilogram of sardines be sold for?

1,600 · 4 = 6400

6,400 + 400 + 1200 = 8,000

8,000 : 1,600 =\$5

## 7

How many years are in 6,205 days? Consider that a year has 365 days.

6,205 : 365 = 17 years

## 8

Peter wants to buy a car. The store will offer two models: a two-door and a four-door. In both models the available colors are: white, blue, red, gray and green. Calculate the number of possible selections that Peter has.

2 · 5 = 10 selections

## 9

A pool contains 45,000 litres of water. How long does it take to be filled by a hose that can distribute 15 litres per minute?

45 000 : 15 = 3 000 minutes

3 000 : 60 = 50 hours

## 10

An airport has a plane landing every 10 minutes. How many planes land in one day?

24 · 60 = 1 440 minutes per day

1 440 : 10 = 144 planes to the day

## 11

In a residential complex there are 4,500 inhabitants, and there is a tree for every 90 inhabitants. How many trees are there in the complex? How many trees will have to be planted to have a tree for every 12 people?

4,500 : 90 = 50 trees in the residential complex.

4,500 : 12 = 375 trees total, if every 12 inhabitants have a tree.

375 − 50 = 325 trees